Čo je šafran a aké sú jeho účinky?

Slovné spojenie, keď je niečoho “ako šafránu”, určite poznáte. Ale z čoho to vlastne vychádza?

Šafran, najdrahšia korenina sveta, je produkt získavaný z rastliny menom Šafran siaty, latinsky Crocus sativus. Je to trvalka, ktorej kvet má purpurové až fialové sfarbenie a cca 15 cm dlhé, ihličkovité listy. V každom kvete sa nachádzajú 3 červené, približne 3 cm dlhé čnelky - a to je práve ten slávny šafran. Tieto čnelky sa ručne zbierajú, následne sušia a celý tento komplikovaný proces má značný vplyv na výslednú cenu (napríklad na 1 kilo korenia potrebujeme približne 150 000 kvetov). Najväčším producentom šafranu je Irán, ktorý sa vyznačuje aj najvyššou kvalitou, ale toto vzácne korenie môžeme nájsť aj v Maroku, Španielsku, Indii, Číne či Grécku. Teraz sme si odpovedali na otázku “čo je šafran” a poďme si priblížiť, na čo je dobrý a prečo je fajn mať ho vo svojej kuchyni.

 

Blahodárne účinky šafranu

Túto koreninu poznali už starovekí Gréci, Rimania a hlavne bola rozšírená v Oriente. Používali ju ako dochucovadlo pokrmov, farbivo na oblečenie, prímes do parfumov ale aj ako liečivú bylinu. Okrem špecifickej chuti, arómy a farebnosti ponúka aj niekoľko zdravotných benefitov. Napríklad nasledujúce 3 účinky, ktoré platia v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách:

  • priaznivo pôsobí na mužské libido, pohyblivosť spermií a predčasnú ejakuláciu.
  • pozitívne vplýva na stabilitu duševného zdravia a nálady, navodzuje relaxáciu a znižuje pocit únavy
  • harmonizuje ženský reprodukčný systém, stabilizuje menštruačný cyklus a PMS

šafran pravý - ajori.sk

 

Šafran sa delí na 3 typy:

 1. Negin

 Je najdrahší a najcennejší, má silný činiteľ sfarbenia (viac ako 230). Ručne sa zbiera začiatkom sezóny a skladá sa iba zo sýtočervených čneliek, od ktorých sa oddelí žltá časť.

Šafran - Negin

 

2. Sargol

Tento je druhým “naj” na trhu, taktiež sa skladá iba z červených čneliek a od predchádzajúceho typu sa odlišuje iba rýchlosťou spracovania. Voľným okom rozdiel nespoznáte, zisťuje sa iba testami v laboratóriu.

Šafran - Sargol

3. Poushal

Tu sa využíva aj žltá časť čnelky. To zapríčiňuje hlavne slabšiu farbiacu schopnosť.

Šafran - Poushal

 

Zaujal vás šafran a chceli by ste ho vyskúšať? Vyberte si z našej ponuky.

 

Kvalitný Šafran z Iránu

Kvalitný šafran z Iránu

ZOBRAZIŤ