Či už chcete schudnúť do leta do plaviek alebo sa cítiť lepšie a spraviť niečo pre svoje telo. Jednoduchý recept čistí a zároveň vyživuje telo bez toho, aby spôsobilo nerovnováhu v organizme. Potrebujete naň len jeden hrniec a jednu panvicu. Jedlo zvané khíčadí, alebo ak chcete k...
Blog
Šafran je jedna z najvzácnejších korenín na svete a zároveň sa označuje za najdrahšie korenie. Nenechajte sa oklamať lacnými alternatívami. Vašim jedlám nedodajú lahodnú luxusnú chuť ani žiadanú zlatožltú farbu. Je niekoľko tipov, ako rozoznať pravý šafran. Staňte sa odborníkmi naň za pár ...
Chuť na niečo sladké a zároveň trochu zdravé? Máte doma tahini pastu a neviete čo s ňou? Vyskúšajte tieto tahini cookies. Sú výborné, vláčne a plné čokolády. Vďaka tahini držia pokope bez masla a vajec a keď použijete vhodné alternatívy, môžu byť aj bezlepkové a bezlaktózové. Potrebujeme: 1 ...
Tahini, alebo pasta tahini, je zmes drvených sezamových semiačok, oleja, občas sa pridáva aj štipka soli. Má jemnú, nevýraznú chuť, vďaka čomu je táto pasta veľmi všestranná. Svoj pôvod má v Perzii, dnes sa najčastejšie používa na Blízkom východe a v gréckej kuchyni. Môže sa vyrá...
Sušené ovocie sa teší veľkej obľube. Sušenie je skvelý spôsob konzervácie ovocia a keď vás prepadne chuť na niečo sladké, ovocie je zdravou alternatívou všakovakých sladkostí. Či už máte radi exotickejšie sušené ovocie ako figy, datle a banán alebo skôr pre naše končiny tradičnejšie ako ja...
Poznáte v ajurvéde známu zmes na čaj nazývanú aj yogi masala? Je to zmes korenín, ktorá sa kombinuje s čiernym čajom a mliekom. Vďaka svojmu zloženiu dokáže zahriať celé naše telo, má antibakteriálne účinky a taktiež posilňuje imunitu. Dokáže pomôcť pri nachladnutí, kašľu, zápale a bolestiach hrdla....
Škorica. V kuchyni, najmä pri pečení, veľmi obľúbená korenina. Prináša nezameniteľný pocit tepla, domova a Vianoc, keď sa z rúry šíri jej charakteristická vôňa. Používa sa v mnohých koláčoch a sladkých pokrmoch, ale dodá niečo špeciálne aj nápojom – káve či čaju. Vyrába sa ...
Kardamóm, korenina pôvodom z Indie, je hneď po šafrane druhou najvzácnejšou koreninou. Z Indie sa rozšíril ďalej po Ázii, ale aj do Egypta, Grécka. V našich podmienkach sa dopestovať nedá, patrí medzi najdrahšie dovážané koreniny. Ako korenina sa využíva jeho plod (tobolky so semenam...
Stalo sa vám niekedy, že vám naservírovali pokrm ozdobený kvetmi, alebo ich lupienkami, a vy ste ich odsunuli nabok taniera? Ak áno, tak nabudúce ich neodsúvajte, nie sú tam len na ozdobu, ale navyše aj dobre chutia. Mnohé kvety sú jedlé, ale je niekedy náročné určiť, ktoré je bezpečné jesť, k...
Ak máte pocit, že vašim kulinárskym výtvorom niečo chýba, skúste použiť takzvané zelené korenie - rôzne bylinky, ktoré jedlám dodajú výraznejšiu chuť a povýšia ich na novú úroveň.Okrem arómy a chuti sú bylinky prospešné aj pre naše zdravie. Mnohé obsahujú veľké množstvo vitamínu C, napríkl...