RECEPT: Medovníky so šafranom

Vianoce sa nezadržateľne blížia a my by sme sa s vami radi podelili o recept na najlepšie medovníčky. Sú hneď mäkké, akurát sladké a so šafranom aj trochu netradičné. Medovníčky určite patria medzi najobľúbenejší vianočný recept mnohých a preto sme sa rozhodli pripraviť túto slovensko-perzskú verziu.

 

Potrebujeme:

400g hladkej múky

120g práškového cukru

1 vajce + 1 žĺtok

2 polievkové lyžice medu

2 polievkové lyžice mlieka

200g masla

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

1 čajová lyžička perníkového korenia

1 čajová lyžička šafranu

štipka soli

 

medovníky so šafránom

 

Postup:

Mlieko jemne zohrejeme (nevaríme) a rozmiešame v ňom podrvený šafran tak, aby pustil farbu. Následne v jednej nádobe zmiešame všetky suroviny aj spolu s už trochu vychladnutým mliekom so šafranom a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto dáme na pár hodín oddýchnuť do chladu (aj 24 hodín). Potom si ho rozdelíme na 4 diely a postupne vaľkáme a vykrajujeme tvary. Ukladáme na plech s papierom na pečenie, pečieme pri 180°C cca 10 minút (po 7 sledujeme, predsa len každá rúra pečie inak). Potom necháme vychladnúť mimo horúceho plechu a môžeme ochutnávať.

Kvalitný Šafran z Iránu

Kvalitný šafran z Iránu

ZOBRAZIŤ