Ružová voda - zázrak z prírody

Prírodná ružová voda má rôzne využitie - je skvelá na pleť, vlasy a taktiež v kuchyni. Práve peržania ju začali vyrábať a používať vo svojich pokrmoch a na liečenie rôznych zdravotných aj kozmetických problémov. Výroba ružovej vody je prostredníctvom destilácie, konkrétne je to vodný destilát (hydrolát) z lupeňov damašských ruží. Je to šetrný postup, voda obsahuje rozpustené vonné látky z čerstvých lupeňov ruží a keďže má antibakteriálne účinky nepotrebuje konzervanty. Bio ružová voda obsahuje zvyčajne 1% účinných látok a preto je oveľa jemnejšia ako éterické oleje a nemusíme ju pri použití riediť. 

Poďme sa bližšie pozrieť na použitie ružovej vody. Ružová voda je vhodná na pleť, má hlavne antibakteriálne účinky, je hypoalergénna a vhodná na všetky typy pleti. Môžeme ju používať na čistenie pleti, skvelo tonizuje a upokojuje podráždenú pokožku (spálenie od slnka, popálenie v dôsledku drobnej nehody či po kozmetických zákrokoch). Vyrovnáva pH pokožky, revitalizuje a hydratuje a je účinná aj v boji proti vráskam, čiernym bodkám a akné. Môžeme ju použiť na zvlhčenie pleti pred použitím oleja, taktiež pod make up alebo na fixovanie make upu. Pleťová ružová voda skvelo osvieži unavenú tvár a upokojí opuchnuté oči. Okrem toho príjemne vonia a poslúži v horúcich letných dňoch. Ružová voda na vlasy vplýva taktiež pozitívne, pomôže nám v boji proti lupinám a funguje aj ako prírodný kondicionér.

Ružová voda - ženská pokožka

 

Ako sme už spomínali, s ružovou vodou začínali už peržania a doteraz je populárna v ich receptoch. Môžeme ju skúsiť použiť do osviežujúce limonády, do dezertov, jogurtu alebo do smoothie. Ružová voda podporuje trávenie a môžeme ju použiť aj ako kloktadlo pri bolestiach hrdla. Taktiež nám vie pomôcť pri citlivých ďasnách. Populárny je perzský dezert Ferehni z ryžovej múky, kde ružová voda dodáva špecifickú chuť. Taktiež ju môžeme nájsť aj v recepte na chalvu (v ománe populárna sladkosť) spolu so šafránom.

 

Ružová voda je vďaka jej účinkom malým kozmetickým zázrakom a nemala by chýbať v žiadnej kúpeľni. Jej účinky sme si vyskúšali na vlastnej koži a môžeme len odporučiť :)