5 dôvodov, prečo si obľúbiť tahini

Tahini, alebo pasta tahini, je zmes drvených sezamových semiačok, oleja, občas sa pridáva aj štipka soli. Má jemnú, nevýraznú chuť, vďaka čomu je táto pasta veľmi všestranná. Svoj pôvod má v Perzii, dnes sa najčastejšie používa na Blízkom východe a v gréckej kuchyni. Môže sa vyrábať z lúpaného alebo celého sezamu, za kvalitnejšiu sa považuje pasta z celého, nelúpaného sezamu.

Predstavuje ideálnu ingredienciu vo vegeteriánskej a vegánskej kuchyni, tiež je vhodná pre deti a tehotné ženy. Okrem alergikov sa tejto pasty nemusí nikto báť. Práve naopak, má mnoho zdravotných benefitov.

  1. Medzi ne patrí napríklad znižovanie rizika srdcového infarktu alebo cukrovky. Vďaka antioxidantom má mierne antibakteriálne a protizápalové účinky.
  2. Pomáha ochraňovať pečeň či obličky pred poškodením a tiež môže znižovať riziko rakoviny, avšak ohľadom toho je potrebný ďalší výskum.
  3. Priaznivý vplyv má aj na pevnosť vlasov a nechtov, zdravie slizníc a ciev a posilňuje imunitu.
  4. Fytosteroly obsiahnuté v semenách sezamu pomáhajú znižovať tzv. zlý cholesterol.
  5. Horčík a vápnik, ktoré tahini obsahuje, spevňujú kosti a zuby. Vápnik prijatý v tejto podobe je pre organizmus lepšie vstrebateľný ako napríklad z mlieka.

tahini-gd11fcd1c1_1280

Všetky tieto benefity má kvôli látkam, ktoré sezam obsahuje. Semená celkovo sú skvelým zdrojom zdravých tukov, tie sezamové aj vlákniny, či vitamínov skupiny B (najmä B1) a E. Z minerálov v tahini nájdeme meď, železo a napríklad aj zinok.

A teraz, keď vieme, čo dobré pre svoje telo konzumáciou tahini pasty spravíme, pozrime sa, kde sa dá použiť.

Asi najznámejšie využitie je v cícerovej nátierke hummus, ktorá sa pripravuje z uvareného cíceru, olivového oleja, tahini, cesnaku, soli a citrónovej šťavy. Dá sa pridať aj do iných zeleninových nátierok. Ale tahini samotné sa tiež dá použiť ako nátierka, respektíve rastlinné maslo, alebo dip ku grilovanej či pečenej zelenine. Podáva sa aj s falafelom či zeleninovým šalátom ako dresing alebo zálievka. Rozmixovaním pár lyžíc vo vode sa dá narýchlo vyrobiť domáce rastlinné mlieko.
Dá sa pridať na vrch krémovej polievky namiesto smotany, hodí sa do ryžových rezancov či stir-fry. Pridáva sa aj do všelijakých omáčok, napríklad s červenou šošovicou. 

Vďaka všestrannosti sa tahini dá jesť aj na sladko, používa sa do smoothies, v pečení (napríklad sušienky) a s rastlinnými sirupmi ako je datlový si vieme vyrobiť sladkú nátierku na palacinky, lievance či len tak na hrianku. Krásne zlepí ingrediencie müsli tyčiniek alebo rôznych sladkých orieškových guľôčok.

Tahini sa, ako vidíte, dá využiť takmer všade. Nemusíte sa báť, že túto pastu doma nevyužijete, stačí len trochu kreativity.