Cícer - chutná a zdravá strukovina

Dôležité miesto strukovín v našom jedálničku nemôžeme poprieť. Okrem tradičnej fazule a šošovice patrí do tejto kategórie aj v poslednej dobe obľúbený cícer. Cícer baraní, latinsky Cicer arietinum, k nám prišiel z oblastí strednej a západnej Ázie. Je to jednoročná rastlina, z čeľade bôbovitých, z ktorej využívame jej charakteristické, do žlta sfarbené guľaté semená.

 

Cícer je skvele nutrične vyváženou potravinou, obsahuje vysoké množstvo bielkovín, až 20 gramov na 100 gramov a zároveň má aj dostatok vlákniny (12 gramov ). Obsahuje vitamíny skupiny B a aj vitamíny A, C, E či K. Okrem toho nám ponúka aj dôležité minerály, konkrétne železo, horčík, draslík a fosfor. Vďaka spomínanej vláknine výborne pôsobí na tráviaci trakt, a nielen to, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a reguluje aj hladinu cukru v krvi. Obsahuje aj kyselinu listovú, preto je viac než vhodný pre tehotné ženy. Neobsahuje lepok a preto je vhodný aj pre celiatikov. Zároveň je skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Je to aj užitočný pomocník do diéty, vďaka bielkovinám a komplexným sacharidom zasýti na dlhú dobu. 

 humus z cíceru

 

Táto strukovina má svoje významné miesto aj v perzskej kuchyni, keďže v tejto oblasti sú výborné podmienky na jej pestovanie. Cícer môžeme nájsť v tradičnom recepte na abgušt, čo je mäsový pokrm podobný silnému vývaru. Servíruje sa vo vysokej nádobe, z ktorej sa najprv odleje vývar a podáva sa ako polievka s chlebom. Ďalším chodom je práve to mäso s cícerom a zeleninou, ktoré nám zostalo na spodku nádoby. Samozrejme je v Iráne (a nielen tam) populárny falafel, čo sú vyprážané guličky z rozomletého cíceru s rôznymi koreninami. Taktiež vám nemusíme predstavovať hummus, obľúbenú pomazánku z cíceru, tahini (sezamová pasta) a ďalších surovín. K tradičnejším perzským dezertom sa radia suché koláčiky (na štýl čajového pečiva), ktoré môžu byť z ryžovej ale aj cícerovej múky. Často sú ochutené šafranom, ružovou vodou, pistáciami alebo hrozienkami

 

Cícer je veľmi užitočnou potravinou v jedálničku, či už v bežnej forme (sušený, v konzerve) alebo vo forme cícerovej múky. Tá má všestranné využitie, vo svojich tradičných sladkých aj slaných receptoch môžeme bežnú múku nahradiť práve tou cícerovou. To určite využijú celiatici, ale aj ľudia, ktorí sa chcú zdravšie stravovať. Recepty z cícerovej múky sú zdravé, vhodné do diéty a rozhodne aj chutné. Túto múku môžeme použiť do koláčov, do rôznych placiek ale aj na zahustenie polievky. A práve kvalitnú cícerovú múku z Iránu nájdete u nás.

Kvalitná cícerová múka

Kvalitná cícerová múka

ZOBRAZIŤ