Kvalitný zelený čaj a jeho účinky

Zelený čaj, nazývaný tiež pravý čaj alebo čaj mladosti, má svoj pôvod v Číne. Prvé písomné záznamy o tomto tekutom zázraku pochádzajú až z tretieho storočia pred Kristom, ale jeho plynulé dejiny môžeme sledovať od ôsmeho storočia nášho letopočtu, kedy sa rozšíril aj do Japonska. Používal sa ako liek alebo vo forme tonika, neskôr sa začal piť aj kvôli chuti. Zbiera sa ručne, čerstvé lístky čajovníka sa hneď opražia alebo naparia, aby sa zabránilo fermentácii. Čaj si ponechá prirodzenú farbu listov vďaka obsahu chlorofylu a trieslovín, ktorý sa procesom nezmenil. Ako je známe, má veľa blahodarných účinkov na ľudský organizmus.

Za jeho schopnosť zlepšiť sústredenosť a napomáhať chudnutiu je zodpovedný kofeín (teín). Niektoré druhy zeleného čaju ho obsahujú viac (Matcha, Gyokuro, Sencha), v niektorých je len nepatrne (Houjicha, Genmaicha). Ďalšie účinky zeleného čaju spôsobuje látka theanín (teanin), ktorá pomáha uvoľňovať myseľ a zároveň zrýchliť reakcie, preto je zelený čaj vhodným nápojom pred prácou či učením. Theanín má sladkú chuť a spolu s trpkým catechinom, tvoria skvelo vyváženú chuť čaju. Spomenutý catechin (tannin) má taktiež množstvo priaznivých účinkov. Je vhodný ako prevencia rakoviny, zamedzuje rast rakovinotvorných buniek. Taktiež znižuje hladinu cholesterolu v tele, predchádza mŕtviciam, infarktom či krvným zrazeninám.

Zelený čaj z Iránu - plantáž

Je silný antioxidant, podobne ako vitamín C, ktorý v zelenom čaji môžeme tiež nájsť. Rastlina čaju produkuje catechin ako ochranu rastliny pred UV žiarením. Tento zázračný nápoj dokáže, za pomoci bioflavonoidov, zamedziť tvorbe nežiaducich baktérií v ústach, takže ochraňuje zuby aj ďasná a odstraňuje zápach. Stačí ho piť po jedle alebo ním vyplachovať ústnu dutinu. Množstvo vitamínov, ktoré zelený čaj obsahuje, sa podieľa na zásobovaní energiou, látkovej výmene v organizme, raste kožných a vlasových buniek, posilňovaní imunity a správnom pracovaní orgánov, ako je napríklad pečeň. Minerálov sa v ňom tiež nachádza hojne. Napríklad fluór chráni zuby pred kazom, železo pomáha pri prenose kyslíka a zinok je nápomocný pri tvorbe krviniek. Za lahodnú vôňu čaj vďačí siliciam, saponíny zamedzujú ukladaniu tuku a triesloviny spomaľujú starnutie buniek. Preto je zelený čaj vhodný na chudnutie, aj keď potrebnú drinua diétu ním nenahradíte.

Ak ste dostali chuť na šálku tohto zdravého nápoja, stačí zaliať sušené lístky prevarenou, ale nie vriacou vodou a nechať pár minút lúhovať, približne 2-3 minúty, závisí od druhu. A takto jednoduchá je príprava aj nášho zeleného čaju. Ale ako vždy platí „všetkého veľa škodí“, čiže ani s týmto liečivým nápojom to netreba preháňať. A môžete vyskúšať aj babskú radu, ak máte čaj v čajových vrecúškach, tak po vylúhovaní a vychladnutí skúste priložiť tento čaj na tvár, bude to príjemné osvieženie a bojuje aj proti kruhom pod očami. Na záver len dodáme, že kvalitný zelený čaj by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Zelený sypaný čaj

Zelený sypaný čaj

ZOBRAZIŤ