Perzský pilaf s kuracím mäsom

Jemná šafranová ryža s lahodným kuracím mäsom.

Ingrediencie:
 Na ryžu:
  • 2 hrnčeky iránskej basmati ryže
  • 1/2 ČL mletej kurkumy (voliteľné)
  • 3 PL ghí (prepusteného masla) alebo oleja
  • 1/2 ČL mletého kardamómu (voliteľné)
  • 1 ČL mletého šafranu, rozmiešaného v 2 PL teplej vody
  • 1/2 hrnčeka dráčov (zereshk) – možno nahradiť sušenými brusnicami
  • 1 PL cukru (pomôže vyvážiť kyslosť dráčov)
  • Soľ podľa chuti
 Na kuracie mäso:
  • 4 ks kuracích stehien (alebo kuracích pŕs)
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 1 ČL mletej škorice (voliteľné)
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 hrnček vody alebo vývaru
  • 2 PL ghí alebo oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:
Príprava kuracieho mäsa:
  1. V hrnci rozohrejte 2 PL ghí alebo oleja a opečte kuracie stehná z oboch strán, kým nezozlátnu.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita.
  3. Vmiešajte kurkumu, rascu, škoricu, soľ a čierne korenie a krátko restujte, aby sa uvoľnila aróma.
  4. Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
  5. Podlejte 1 hrnčekom vývaru alebo vody, prikryte pokrievkou a duste 45 – 60 minút, kým mäso nie je mäkké.
Príprava ryže:
  1. Premyte ryžu niekoľkokrát, kým voda nebude číra, a namočte ju na 30 minút.
  2. Priveďte do varu veľký hrniec vody s 2 PL soli. Pridajte ryžu a varte 5 – 7 minút, kým nebude al dente.
  3. Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  4. V hrnci rozohrejte ghí alebo olej a môžete pridať plátky zemiakov alebo jogurt s ryžou pre chrumkavý tahdig.
  5. Navrstvite do hrnca ryžu a jemne premiešajte so šafranovou vodou. Prikryte a varte na nízkom plameni 30 minút.
 Príprava dráčov (zereshk) alebo sušených brusníc:
  1. Dráče opláchnite a nechajte ich namočené v teplej vode 10 minút.
  2. Na panvici rozpustite 1 PL masla, pridajte dráče a 1 PL cukru. Restujte 1 – 2 minúty (nepripáliť!).

Servírovanie:
  • Na tanier dajte šafranovú ryžu, ozdobte dráčmi a prelejte prepusteným maslom.
  • Vedľa položte kuracie mäso s omáčkou.
  • Podávajte s perzským jogurtom (mast-o-khiar), nakladanou zeleninou alebo čerstvým šalátom.

🔥 Tipy:
 Ak nemáte dráče, použite sušené brusnice – majú podobnú sladkokyslú chuť.
 Šafran rozpustite v teplej vode aspoň 10 minút, aby sa krásne rozvinula jeho farba.
 Ak chcete ryžu ešte aromatickejšiu, pridajte do varenia celú škoricu alebo kardamóm.

Mnohé z ingrediencií potrebných na prípravu tohto receptu nájdete v ponuke nášho e-shopu. Nechajte sa uniesť autentickými chuťami Iránu priamo vo svojej kuchyni!