Jemná šafranová ryža s lahodným kuracím mäsom.
Ingrediencie:
Na ryžu:
- 2 hrnčeky iránskej basmati ryže
- 1/2 ČL mletej kurkumy (voliteľné)
- 3 PL ghí (prepusteného masla) alebo oleja
- 1/2 ČL mletého kardamómu (voliteľné)
- 1 ČL mletého šafranu, rozmiešaného v 2 PL teplej vody
- 1/2 hrnčeka dráčov (zereshk) – možno nahradiť sušenými brusnicami
- 1 PL cukru (pomôže vyvážiť kyslosť dráčov)
- Soľ podľa chuti
Na kuracie mäso:
- 4 ks kuracích stehien (alebo kuracích pŕs)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1 ČL mletej škorice (voliteľné)
- 1 ČL mletej rasce
- 1 hrnček vody alebo vývaru
- 2 PL ghí alebo oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Príprava kuracieho mäsa:
- V hrnci rozohrejte 2 PL ghí alebo oleja a opečte kuracie stehná z oboch strán, kým nezozlátnu.
- Pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita.
- Vmiešajte kurkumu, rascu, škoricu, soľ a čierne korenie a krátko restujte, aby sa uvoľnila aróma.
- Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
- Podlejte 1 hrnčekom vývaru alebo vody, prikryte pokrievkou a duste 45 – 60 minút, kým mäso nie je mäkké.
Príprava ryže:
- Premyte ryžu niekoľkokrát, kým voda nebude číra, a namočte ju na 30 minút.
- Priveďte do varu veľký hrniec vody s 2 PL soli. Pridajte ryžu a varte 5 – 7 minút, kým nebude al dente.
- Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- V hrnci rozohrejte ghí alebo olej a môžete pridať plátky zemiakov alebo jogurt s ryžou pre chrumkavý tahdig.
- Navrstvite do hrnca ryžu a jemne premiešajte so šafranovou vodou. Prikryte a varte na nízkom plameni 30 minút.
Príprava dráčov (zereshk) alebo sušených brusníc:
- Dráče opláchnite a nechajte ich namočené v teplej vode 10 minút.
- Na panvici rozpustite 1 PL masla, pridajte dráče a 1 PL cukru. Restujte 1 – 2 minúty (nepripáliť!).
Servírovanie:
- Na tanier dajte šafranovú ryžu, ozdobte dráčmi a prelejte prepusteným maslom.
- Vedľa položte kuracie mäso s omáčkou.
- Podávajte s perzským jogurtom (mast-o-khiar), nakladanou zeleninou alebo čerstvým šalátom.
🔥 Tipy:
✔ Ak nemáte dráče, použite sušené brusnice – majú podobnú sladkokyslú chuť.
✔ Šafran rozpustite v teplej vode aspoň 10 minút, aby sa krásne rozvinula jeho farba.
✔ Ak chcete ryžu ešte aromatickejšiu, pridajte do varenia celú škoricu alebo kardamóm.
Mnohé z ingrediencií potrebných na prípravu tohto receptu nájdete v ponuke nášho e-shopu. Nechajte sa uniesť autentickými chuťami Iránu priamo vo svojej kuchyni!