RECEPT: Šafranová bábovka

Prinášame vám jednoduchý recept na chutnú šafranovú bábovku. Je to klasický recept s orientálnym nádychom našich dvoch produktov: šafranu a dráča. Poteší k poobednej káve prípadne čaju, alebo aj ako sladké raňajky.

Potrebujeme:

4 vajcia

200 g práškového cukru

200 g hladkej múky

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

1 dcl vody

1 dcl oleja

25 -30 šafranových nitiek (1 čajová lyžička)

60 g nasekaných orechov / sušeného dráča

štipka soli

recept safranova babovka

Postup:

Šafranové nitky rozdrvíme v mažiari na jemný prášok. Do pohára nalejeme vriacu vodu, pridáme šafran a dobre premiešame. Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do vymiešanej žĺtkovej hmoty pridáme múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva, soľ, olej. Premiešame spolu a pridáme vo vode rozpustený šafran. Nakoniec primiešame sneh. Môžeme pridať orechy alebo dráč obyčajný,  ktorý sme vopred namočili vo vode (prípadne v rume). Cesto nalejeme do pripravenej vymastenej formy a pečieme asi 40 minút na 175°C (vyskúšame špajdlou). Upečenú bábovku posypeme práškovým cukrom a môžeme ozdobiť pistáciami alebo sušenými ružami.

Dobrú chuť :) 

Dráč obyčajný na bábovku

Kvalitný sušený dráč z Iránu

ZOBRAZIŤ