Šafran a duševná pohoda

Šafran môžeme považovať nielen za skvelé korenie, ale možnosti jeho použitia sú omnoho širšie. V tomto článku sa budeme konkrétne venovať účinkom šafranu na psychické zdravie a duševnú pohodu človeka. 

 
Každý z nás už určite niekedy prechádzal obdobím zhoršenej nálady, smútkom, možno niekto zažil aj úzkosť či depresiu. Depresia má príznaky v 4 oblastiach života, delíme ich na emocionálne príznaky, poruchy myslenia, poruchy motivácie a telesné príznaky. Takže pri depresii máme nielen horšiu náladu a negatívny pohľad na svet, ale tiež sa nevieme sústrediť, nevieme sa donútiť do aktivít, ktoré nám inokedy robili radosť, cítime sa malátni a strácame chuť do jedla. Príbuzným pojmom je aj úzkosť, ktorá je reakciou na výrazný stresový podnet, jej prejavy môžeme charakterizovať ako starosti, obavy, napätie, strach. 
 
šafran siaty - crocus sativus
 
 
Liečba depresie je komplexná záležitosť, ktorá okrem terapie zahŕňa aj silné lieky - antidepresíva. Možnou alternatívou v tom, čo pomáha pri depresii je aj šafran. Viaceré výskumy potvrdili priaznivý vplyv šafranu pri depresívnej poruche. Taktiež však má význam užívať šafran nielen pri vážnej diagnóze, ale aj pri bežných psychických problémoch, ktoré poznáme všetci. Účinky šafranového čaju oceníme pri bežnej “sezónnej depresii” alebo keď sa nám v živote vyskytne stresujúcejšie obdobie. Zložky v šafrane priaznivo vplývajú na hladinu dopamínu a serotonínu, a preto ho môžeme považovať za akýsi prírodný liek na depresiu a zlú náladu. V prípade, že šafran budeme kombinovať s kvalitnými výživovými doplnkami (kalcium s magnéziom, vitamíny skupiny B) môžeme účinky šafranu znásobiť.
 

Na záver teda nezabudnime, že v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách platí o šafrane nasledovné: Harmonizuje duševný stav a zlepšuje stabilitu nálady, navodzuje relaxáciu, znižuje pocit únavy a celkovo zlepšuje duševné zdravie.

 
V jesennom a zimnom období je výborným pomocníkom nielen pri únave a úzkosti, ale aj pri večernej relaxácii napríklad zelený čaj so šafranom, čierny čaj alebo teplé šafránové mlieko, či iný horúci nápoj osladený šafranovým medom. 

Kvalitný Šafran z Iránu

Kvalitný šafran z Iránu

ZOBRAZIŤ