RECEPT: Jarný detox s koriandrom - kičari

Či už chcete schudnúť do leta do plaviek alebo sa cítiť lepšie a spraviť niečo pre svoje telo. Jednoduchý recept čistí a zároveň vyživuje telo bez toho, aby spôsobilo nerovnováhu v organizme. Potrebujete naň len jeden hrniec a jednu panvicu. Jedlo zvané khíčadí, alebo ak chcete kičari, sa pravidelne podáva v ajurvédskych nemocniciach a centrách. Je kľúčovým vyrovnávajúcim jedlom. Z organizmu efektívne odstraňuje toxíny. Počas detoxu konzumujte tri až štyrikrát týždenne. V recepte môžete experimentovať so sezónnou zeleninou a obilninami podľa vašich preferencií. Nezabudnite však na koreniny, najmä na pridanie koriandra. V prípade, ak vám nejaké koreniny budú chýbať, väčšinu nájdete v našom e-shope.

Suroviny na khičadí:
6 šálok vody
1 šálka ryže basmati
½ šálky žltej polenej fazule mungo (namočenej aspoň na hodinu) alebo červenej šošovice,
alebo zelenej šošovice
2 šálky sezónnej zeleniny, ideálna je kombinácia tvrdej (napr: mrkva, tekvica, karfiol, cuketa,
pór, fenikel) a listovej zeleniny (napr: kel, špenát, kapusta, čakanka)
½-1 ČL soli
Čerstvý koriander na ozdobu
Korenie – kurkuma, mleté chilli, čierne korenie, mletý koriander, mletý zázvor, mletá rasca
V masle prepustené koreniny na záver

Na prepustené koreniny budete potrebovať:
1-2 PL ghí masla
½ ČL celej rasce rímskej
½ ČL celých semien koriandra
1 ČL celých semien fenikla (voliteľné)

ajurveda pic (1)

Postup pre khičadí
Uveďte do varu 5 šálok vody. Jednu šálku vody si odložte na podlievanie počas varenia. Prepláchnite ryžu a strukoviny až pokiaľ nebude voda čistá a nasypte ich do vriacej vody aj s koreninami. Zmes znova uveďte do varu. Pridajte tvrdú zeleninu. Znížte teplotu a čiastočne zakryte a nechajte variť približne 20 minút. Ak nie je strukovina ponorená, prilejte vodu. Následne zmes premiešajte a pridajte listovú zeleninu. Čiastočne zakryté poduste 10 minút. Teraz si pripravte prepustené koreniny. Na malej panvici zohrejte ghí, pridajte semená koriadra, fenikla a rascu až kým nezačnú voňať a praskať. Pridajte korenie do hrnca. Ak treba, môžete výsledné jedlo okoreniť. Khičadí sa podobá na hustú kašu. Na ozdobu môžete použiť čerstvý koriander, prípadne klíčky alebo mikrobylinky.

Koriander vyplavuje z tela toxíny a čistí pečeň. Je účinný aj pri liečbe bakteriálnych a plesňových infekcií.

Recept bol inšpirovaný knihou Ajurvéda na každý deň.