Mäta prieporná a jej využitie

Mäta prieporná (mentha piperita) sa bežne vyskytuje v našich záhradách a hlavne mladším ročníkom sa spája s alkoholickým nápojom mojito. Je to však veľmi užitočná a chutná bylinka, ktorú môžeme používať mnohými spôsobmi. 

Bylinky v kuchyni sa tešia čoraz väčšej obľube a práve mäta sa dá pestovať nielen na záhrade ale aj v črepníku na okne. Má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie, ktoré si teraz priblížime. Je vôňa a chuť dokáže povzbudiť, osviežiť a schladiť ľudský organizmus. Jej účinná látka mentol dokáže osviežiť dych a pomôže aj dýchacím cestám. Ak vás neposlúcha trávenie, mali by ste siahnuť práve po tejto bylinke. Pomáha pri bolesti, nafukovaní a kŕčoch, priaznivo pôsobí na aktivitu žlčníka a pečene, vplýva aj na syndróm dráždivého čreva. Nemali by sme ju však užívať dlhodobo, vhodné je ju kombinovať aj s ďalšími bylinkami. Okrem toho navodzuje relaxáciu a pomáha pri bolesti kĺbov a reumatických ťažkostiach. Má protizápalové účinky a podporuje aj krvotvorbu.

mata prieporna (1)

Výbornou alternatívou k čerstvým bylinkám sú sušené bylinky. Takže ak nemáte k dispozícií čerstvú mätu, zachrániť vás môže práve sušená mäta. Môžete ju použiť na dochutenie mäsových jedál, veľmi sa hodí na pečené ryby. Taktiež je skvelá do omáčok a dressingov, napríklad rozmiešaný biely jogurt so soľou, čiernym korením, mätou a prípadne ďalšími bylinkami sa skvele hodí k pečeným zemiakom. Skúste ju pridať aj do polievky, na zemiaky alebo do cestovín. Bežný je aj mätový čaj v zimnom období, či použitie mäty do miešaných nápojov na letné osvieženie. Skvelé povzbudzujúce účinky má aj mätový kúpeľ a využívanie éterického mätového oleja pri aromaterapii.

Aby vám tento zázrak doma nikdy nechýbal, sušenú mätu nájdete aj u nás na e-shope. Má miesto totiž nielen v slovenskej ale aj perzskej kuchyni. Využitie mäty je široké, ale vo veľkom množstve škodí, preto to s ňou nepreháňajte.

 

Sušená mäta z Iránu

Kvalitná sušená mäta z Iránu

ZOBRAZIŤ