Sladké a zdravé datle

Datle. Druh ovocia rastúci na datľovníku, podlhovastého tvaru a tmavohnedej farby. Datle tvoria na Blízkom Východe a v Severnej Afrike významnú zložku miestneho jedálničku. Medzi najväčších producentov patrí Irán, Tunisko, Egypt, Irak, Španielsko a Maroko.

Často sa s nimi v obchodoch stretávame v sušenom stave, ale aj čerstvé obsahujú veľmi malé množstvo vody. Zo 70% ich tvoria len sacharidy a tak sú rýchlym a zdravým zdrojom energie pre organizmus. 100 gramov datlí obsahuje cca 425 kcal, sú preto výborné na povzbudenie pri fyzických aktivitách a na rýchle zasýtenie. Sú skvelá náhrada sladkých maškŕt, ktoré nemajú pre organizmus takmer žiadne benefity. Napriek ich sladkosti nezvyšujú hladinu cukru v krvi.

 

datle

 

Okrem cukrov sú datle bohaté aj na draslík, železo, meď, horčík, fosfor a napríklad aj vitamín B6, ktorý prispieva k lepšiemu fungovaniu mozgu- zlepšuje pamäť a koncentráciu mysle. Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení (napríklad ateroskleróza) a tiež vysoký krvný tlak. Sto gramov datlí obsahuje až tretinu odporúčanej dennej dávky vlákniny, čím napomáhajú tráveniu a priaznivo pôsobia pri zápche. Vďaka antioxidantom zmierňujú zápaly v bunkách. Napriek ich energetickej hodnote dokážu konzumáciou pred spánkom pomôcť s nespavosťou. Ale nezabudnite si dobre vyčistiť zuby, kvôli cukrom môžu datle vytvárať zubný kaz.

Vplývajú aj na pokožku a vlasy. Vitamíny C a D obsiahnuté v datliach zabezpečujú pružnosť kože a tým bojujú proti jej predčasnému starnutiu. Železo má vplyv na krvný obeh, podporuje prekrvenie pokožky hlavy a tým stimuluje rast vlasov. Ženy v tehotenstve by mali datle určite zaradiť do svojho jedálneho lístka. Obsahujú množstvo kalórií, ale zároveň majú vysokú nutričnú hodnotu. Zabraňujú ranným nevoľnostiam a vzniku hemoroidov. Tiež sú známe posilňovaním maternicových svalov v posledných mesiacoch tehotenstva. Datle sú veľakrát súčasťou raw koláčov a tort, sušené datle sa dajú pomlieť na múku. Vyrába sa z nich aj pálenka Bukha a z kvetov palmové víno.

Ako datle skladovať?
V prípade sušených vyberajte také, ktoré neboli chemicky ošetrené a skladujte ich na suchom mieste. Vydržia niekoľko mesiacov a vákuovo uzavreté aj rok, v mrazničke dlhšie.
Čerstvé datle, ktoré nájdete u nás, sú mäkké a šťavnaté. Tie skladujte v chlade a vydržia až niekoľko týždňov. 
 

Chutné čerstvé datle

Chutné čerstvé datle

ZOBRAZIŤ