Blog, Strana 2

Ako okoreniť vašu kuchyňu? Bylinkami.

Ak máte pocit, že vašim kulinárskym výtvorom niečo chýba, skúste použiť takzvané zelené korenie - rôzne bylinky, ktoré jedlám dodajú výraznejšiu chuť a povýšia ich na novú úroveň.Okrem arómy a chuti sú bylinky prospešné aj pre naše zdravie. Mnohé obsahujú veľké množstvo vitamínu C, napríkl...

Prečo používať kvalitný med?

Med je prírodný produkt, ktorý všetci poznáme. Ale viete, ako sa vyrába? Prečo je taký zdravý a že sa používa aj na terapeutické účely? A aké je využitie medu? Odpovede na všetky tieto otázky vám priblížime v tomto článku. Tak si uvarte teplý čaj (nie úplne horúci), oslaďte ho medom a pustite sa do ...

RECEPT: Cícerové lievance

Sladké a nutrične vyvážené lievance? Skúste náš recept na lievance z cícerovej múky. Keď správne zvolíte ostatné suroviny, viete mať z toho bezlepkový aj bezlaktózový dezert, prípadne raňajky. Vďaka cíceru sú plné živín a majú jemnú, orieškovú chuť. Potrebujeme: 70 g cícerovej múky 70 g hladkej m...

Ryžová múka - vhodná pre každého

O tejto zdravej náhrade pšeničnej múky veľa ľudí nevie. Ryžová múka je vhodná do omáčok, krémov, polievok, ale aj na pečenie – cesto z nej je skôr pevnejšie, príliš veľké množstvo múky spôsobuje drobenie cesta. Preto je vhodné miešať ju s inými druhmi múk, ako sú kukuričná či pohánkov...

Poznáte dráč obyčajný?

Dráč obyčajný (latinsky berberis vulgaris) je hustý tŕnistý opadavý ker dosahujúci výšku až 3 metre, pôvodom z Iránu, ale vieme ho nájsť aj v teplejších častiach Európy. Využíva sa ako okrasná rastlina, ale má mnoho liečivých vlastností. Celá rastlina je jedovatá, okrem elipsovitých červe...

RECEPT: Tradičný perzský puding Ferehni

Máte chuť na niečo sladké ale tradičné koláče a dezerty vás už omrzeli? Vyskúšajte perzský puding Ferehni z ryžovej múky. Je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, zároveň však lahodný a trošku orientálny. Potrebujete k tomu len zopár surovín a väčšinu nájdete u nás na e-shope. Potrebujeme: 15-20 ...

Oslavujeme prvé narodeniny

Čas tak rýchlo letí. Veta, ktorú počujeme, či sami hovoríme veľmi často. V prípade nášho obchodu je to skutočne pravda, pretože ani sme sa nenazdali a už naše dieťa AJORI oslavuje prvý rok. Zdá sa nám, akoby to bolo včera, keď sme sedeli v rodinnom kruhu a premýšľali nad konceptom, nad menom nášho...

Sladké a zdravé datle

Datle. Druh ovocia rastúci na datľovníku, podlhovastého tvaru a tmavohnedej farby. Datle tvoria na Blízkom Východe a v Severnej Afrike významnú zložku miestneho jedálničku. Medzi najväčších producentov patrí Irán, Tunisko, Egypt, Irak, Španielsko a Maroko. Často sa s nimi v obch...

Cícer - chutná a zdravá strukovina

Dôležité miesto strukovín v našom jedálničku nemôžeme poprieť. Okrem tradičnej fazule a šošovice patrí do tejto kategórie aj v poslednej dobe obľúbený cícer. Cícer baraní, latinsky Cicer arietinum, k nám prišiel z oblastí strednej a západnej Ázie. Je to jednoročná rastlina, z čeľade bôbovitých, z kt...

Čierny čaj a jeho pozitívne účinky

Čierny čaj (taktiež nazývaný červený čaj) sa od zeleného odlišuje spôsobom spracovania, pochádzajú totiž z rovnakej rastliny (čajovníka), a samozrejme farbou. Čierny čaj je tmavší, červenkastý až tmavohnedý. Zatiaľ čo lístky určené na zelený čaj sa pražia alebo naparujú, čierny čaj prechád...