Sušené slivky - nielen chutné ale aj zdravé

Sušené ovocie sa teší veľkej obľube. Sušenie je skvelý spôsob konzervácie ovocia a keď vás prepadne chuť na niečo sladké, ovocie je zdravou alternatívou všakovakých sladkostí. Či už máte radi exotickejšie sušené ovocie ako figy, datle a banán alebo skôr pre naše končiny tradičnejšie ako jablko, hrušky či slivky, určite si nájdete to svoje. A pri tom hľadaní odporúčame zvážiť hlavne slivky, ktorých výhody nájdete v tomto článku.

Sušené slivky okrem skvelej chuti vynikajú aj v zdravotných benefitoch, ktoré nášmu telu prinášajú. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny A, B, C, E a K, stopové množstvá mangánu, jódu, vápniku a zinku, ktoré sa sušením nevytratia. Tiež v nich nájdeme veľa antioxidantov, ktoré ničia voľné radikály v tele, čím zabraňujú poškodeniu buniek, a hlavne vlákniny.

No aké sú tie benefity? Už len hrsť sušených sliviek denne nám normalizuje srdcovú frekvenciu, krvný tlak, znižuje vysoký cholesterol, pomáha s chudokrvnosťou a obnovou pečeňových buniek, čím napomáhajú detoxikácii organizmu. Spomaľujú rednutie kostí, čo môže pomôcť ženám v prechode, tiež spevňujú nechty a vlasy a zlepšujú kvalitu pokožky. Vláknina podporuje funkciu čriev a trávenie, čiže sú dobrým pomocníkom pri zápche, ak ich ešte pred konzumáciou necháte odstáť v teplej vode.

 

slivky clanok susene slivky

 

Vďaka vitamínu C posilňujú imunitu, čo sa hodí najmä v tomto období. Priaznivo pôsobia aj na nervovú sústavu, vedia zlepšiť pamäť a udržiavať pozornosť.
Pomáhajú pri liečbe rôznych zápalov a slúžia aj ako prevencia proti zápalovým ochoreniam, cukrovke a zmierňujú menštruačné kŕče či príznaky predmenštruačného syndrómu.

Môžu pôsobiť aj pri chudnutí, keďže zlepšujú metabolizmus, pomáhajú odbúravať nadbytočný tuk a rýchlo zasýtia.
Vitamín A spolu s farbivom betakarotén obsiahnutý v slivkách je prospešný pre zrak, najmä pri prevencii chorôb podmienených vekom.

Avšak netreba to so sušenými slivkami preháňať – majú silné močopudné účinky a pri nadmernej konzumácii zaťažujú obličky, čím by ich mohli poškodiť. Inak sú vhodné takmer pre každého, či už pre diabetikov, celiatikov a v primeranom množstve aj pre tehotné ženy.

Tak čo? Presvedčil vás tento článok siahnuť pri ďalšom mlsaní po sušených slivkách? ☺