Ako sa pestuje naša kvalitná ryža?

Vedeli ste, že na svete existuje viac ako 40 000 druhov ryže? Vo všeobecnosti však existujú iba dva druhy: guľatozrnná a dlhozrnná. Ryža, ktorú ponúkame v našom eshope  je dlhozrnná a konkrétne perzský druh Aromatic Tarom (podobná našej Basmati).

Pochádza z rodinnej farmy z oblasti Kaspického mora. Má výraznú, čistú ryžovú arómu a veľmi dobre chutí aj samotná bez mäsa, či zeleniny. Je úplne čistá, bez pridaných chemikálií a preto má aj svoje nároky na uskladnenie. Je potrebné ju skladovať na suchom a chladnom mieste, pretože teplo jej nesvedčí. Vzhľadom k tomu, že nie je striekaná žiadnou chémiou, ktorá by ju chránila pred škodcami, dlhšie pôsobenie na teplom mieste by mohlo spôsobiť napadnutie ryže hmyzom.

Ryžové pole v Iráne

Prečo je táto ryža taká výnimočná a voňavá? Hlavným dôvodom je to, že pochádza z druhej kultivácie. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa pestuje ryža. Prvá kultivácia začína vo februári, kedy sa semienka ryže sadia do vody, prikryjú sa fóliou a nechajú sa vyrásť. V marci už ryža dosahuje výšku približne 20 cm a presádza sa na ryžové polia v trsoch, ktoré sú od seba vzdialené asi 20 cm. Ryža narastie do výšky 140 – 150 cm, využíva sa však iba vrchných 20-25 cm, podobne ako napríklad pšenica. V júli sa ryža zbiera pomocou kombajnov a odváža do továrne na ďalšie spracovanie.

Vzhľadom k tomu, že ryža vyžaduje veľa vody, pôda je premočená a nie je možný prístup autom na pole, ryža sa z polí odnáša ručne na veľkých fóliách, ktorú ťahajú muži a následne ju nakladajú na autá. Celý proces pestovania trvá asi 6 mesiacov. Druhá kultivácia začína hneď v júli, kedy sa zasadia semienka do vody. Na konci júla sa ryža opäť presádza na ryžové polia a v októbri sa zbiera.

Zber ryže ručne na poli

Tento druhý proces je rýchlejší, ako pri prvej kultivácii (cca 4 mesiace), pretože intenzívne svieti slnko, voda je teplá, dni sú dlhé, čo prispieva nielen k rýchlejšiemu rastu a dozrievaniu ryže, ale uvedené faktory ovplyvňujú aj chuť a vôňu ryže. Možno teda povedať, že vďaka slniečku je ryža z druhej kultivácie voňavejšia a chutnejšia.

 

Recept na prípravu výbornej šafranovej ryže nájdete čoskoro v  našich receptoch na blogu. Treba však podotknúť, že táto ryža pri príprave vyžaduje viac vody, ako sme zvyknutí používať (približne 2 poháre vody na 1 pohár ryže). Výborne chutí pripravená spolu s dráčom obyčajným alebo zmesou sušených byliniek, namixovaných priamo pre ryžu. Dráč aj zmes byliniek takisto nájdete v našom eshope.

 

Kvalitná Ryža z Iránu

Kvalitná ryža z Iránu

ZOBRAZIŤ