Vplyv šafranu na ženské zdravie

Červené zlato. Tento názov prislúcha šafranu nielen pre jeho cenu a vzácnosť. Šafran má mnohé zdravotné účinky, ktoré sme už spomínali v starších článkoch. Dnes sa však bližšie pozrieme na jeho vplyv na ženské zdravie. Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách platí, že šafran harmonizuje ženský reprodukčný systém, stabilizuje menštruačný cyklus a PMS.

Šafran vďaka svojmu vysokému obsahu antioxidantov (crocin, picrocrocin, safranal) bojuje proti voľným radikálom a má aj mnoho stopových prvkov (draslík, meď, železo, mangán, selén, zinok, horčík). To z neho robí univerzálneho vojaka v boji proti viacerým zdravotným problémom. Zamerajme sa však na ženy a ich občas nestabilné hormóny. Všetci sme sa už stretli so ženskými výkyvmi nálad, podráždenosťou, návalmi vlčieho hladu či plačlivosťou. K tomuto neobľúbenému PMS (predmenštruačný syndróm) patria nielen už spomínané príznaky, ale aj bolesti hlavy, svalov, kŕče, tráviace ťažkosti, únava a depresívne myšlienky.

 

Šafran svojím zložením dokáže harmonizovať hladinu ženských hormónov a tým aj zmierniť príznaky PMS. V jednom výskume užívali ženy vo veku 20-45 rokov 30mg šafranu denne a pocítili významné zlepšenie príznakov PMS (podráždenosť, bolesť hlavy, vlčí hlad) v porovnaní s placebo skupinou. Ďalšia štúdia ukázala zníženie hladiny kortizolu (stresový hormón) a celkovo úzkosti vďaka 20 minútam vdychovania vône šafranu denne. V kombinácii s anízom a zelerom redukuje bolesť počas menštruácie.

vplyv šafranu na ženy

 

Toto červené zlato uľaví aj ženám v menopauze práve tým, že harmonizuje ženské hormóny. Taktiež je šafran označovaný aj ako afrodiziakum. Má značný vplyv na zvýšenie mužského aj ženského libida. Viaceré štúdie zistili, že ženy pravidelne užívajúce šafran (vo výskumoch to bolo 30 mg denne) sa ľahšie vzrušili, fyziologicky boli lepšie pripravené na pohlavný styk a pociťovali väčší komfort počas styku. Iný výskum zas zistil, že vdychovanie vône šafranu dokáže znížiť hladinu kortizolu a zvýšiť hladinu estrogénu a z toho plynie, okrem iného, aj zvýšenie sexuálnej túžby.

 

Takže milé dámy, skúste šafranový čaj, prípadne niektorý z našich receptov počas PMS alebo aj hociktorý iný deň, a život bude hneď krajší :) 

Zelený šafranový čaj

Zelený šafranový čaj 24ks

ZOBRAZIŤ