Prečo používať kvalitný med?

Med je prírodný produkt, ktorý všetci poznáme. Ale viete, ako sa vyrába? Prečo je taký zdravý a že sa používa aj na terapeutické účely? A aké je využitie medu? Odpovede na všetky tieto otázky vám priblížime v tomto článku. Tak si uvarte teplý čaj (nie úplne horúci), oslaďte ho medom a pustite sa do čítania.

Med patrí medzi produkty včelieho spoločenstva, je to viskózna sladká a lepkavá tekutina. Vďaka nízkemu obsahu vody sa v ňom nedokážu množiť organizmy. Jeho vznik začína robotnicami, ktoré zbierajú nektár z kvetov alebo sladkú rastlinnú šťavu z listov a ihličia vylúčenú voškami (medovicu) a ďalej ho odovzdajú včelám v úli. Za deň dokážu do úľa doniesť aj päť kíl. Vďaka vysokej teplote a neustálemu prúdu vzduchu v úli dochádza k odparovaniu prebytočnej vody z nektáru. Zahustenú tekutinu včely ukladajú do buniek plástov, kde dozrieva na med. Počas tohto procesu ju včely niekoľkokrát premiestnia medzi bunkami, čím napomáhajú odparovaniu zvyšnej vody. Keď sa nektár premení na hustý lepkavý sirup, bunku zakonzervujú voskovým viečkom. Z chemického hľadiska med tvoria z 80% cukry, najmä fruktóza a glukóza. Podľa kvality medu voda tvorí 15 - 20% zloženia. Ďalej tam môžeme nájsť rôzne enzýmy, proteíny, aminokyseliny a aj stopové množstvá vitamínov. Druhy určujeme podľa prostredia výroby medu alebo rodu včiel, spôsobom jeho spracovania (brtnícky, stáčaný, odkvapkávaný, tavený a lisovaný), zdroju získaného nektáru (kvetový, medovicový – lesný, zmiešaný a zmesový- zmiešaný včelárom). Najznámejšími kvetovými medmi sú napríklad med agátový, lipový a repkový.

Tvorba medu - včela 

Taktiež poznáme med jednodruhový a viacdruhový. Pokiaľ včelár kŕmi včelstvo bylinným sirupom z rastlín neposkytujúcich nektár, ide o med sirupový. Plástikový med obsahuje aj liečivý propolis, peľ a vosk, narozdiel od čistého medu, ktorý bol týchto zložiek zbavený. Medicínsky med je certifikovaný na terapeutické účely, lekárnický med je obohatený o liečivé látky a užíva sa v menších množstvách. Existuje aj med pastovaný, bielej farby a krémovej konzistencie. Vzniká riadenou kryštalizáciou alebo rozbíjaním kryštálov špeciálnym zariadením v procese kryštalizácie. Pastovanie nemá priamy vplyv na kvalitu medu, ale máme pri ňom istotu, že nebol tepelne spracovaný a tým zbavený nutričných hodnôt. Preto by ste tiež med nemali nedávať do úplne horúceho čaju.

Med môžeme nájsť aj ochutený, a to buď na suchej (pridávanie aromatických byliniek a pod.) alebo tekutej báze. Náš šafranový med vzniká pridaním kvalitného šafranu do agátového medu od jedného slovenského včelára. Ďalším špeciálnym druhom je Manuka med. Pochádza z Nového Zélandu a je vzácny kvôli zložke metylglyoxal, vďaka ktorému je odolný voči zohrievaniu, svetlu a enzýmom. 

kvalitný agátový med

 

Ktorý z týchto mnohých druhov je ale ten najzdravší med?
Dôležité je vybrať si med hustý, s obsahom vody pod 18% a priamo od včelára. Každý z nich priaznivo pôsobí na náš organizmus, napríklad lipový je účinný proti nachladnutiu a je tiež protizápalový, agátový med má dobré dezinfekčné účinky a pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Medovicový je vhodný pre alergikov a astmatikov a urýchľuje hojenie rán.

Med sa dá využiť rôzne. Či už klasicky do čaju, tak napríklad aj do pečenia (vianočné medovníky) a varenia (kuracie stehná na mede alebo kuracie krídelká na mede). V kozmetických produktoch je skvelý aj na pleť, ale je bezpečné použiť ho aj priamo z pohára. Naneste malé množstvo na vyrážku a jeho antibakteriálne účinky sa postarajú o to, aby do rána takmer zmizla.