Tajomný kardamóm a jeho schopnosti

Kardamóm, korenina pôvodom z Indie, je hneď po šafrane druhou najvzácnejšou koreninou. Z Indie sa rozšíril ďalej po Ázii, ale aj do Egypta, Grécka. V našich podmienkach sa dopestovať nedá, patrí medzi najdrahšie dovážané koreniny.

Ako korenina sa využíva jeho plod (tobolky so semenami),  či už celý alebo mletý. Má príjemnú vôňu a sladko-korenistú chuť, ktorá niektorým pripomína mentol. Za pravý kardamóm označujeme zelený kardamóm, ostatné sú len príbuzné a podobné veľkosťou (napr. čierny kardamón). Jeho aróma výborne doplní omáčky a šaláty, mäso a tradične sa pridáva aj do kávy či čaju. Dobre poslúži pri pečení a ozvláštniť ním môžete aj džemy či kompóty pripravené doma.

Semená, oleje a extrakty z kardamónu majú obdivuhodné účinky na zdravie,  z ktorých mnohé sú podložené výskumami. Kardamón obsahuje množstvo vitamínov (B, C), vápnik, železo, fosfor a napríklad zinok. Znižuje vysoký krvný tlak vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré zároveň zmierňujú zápaly v tele. Antioxidanty tiež zlepšujú kvalitu pokožky, spomaľujú jej starnutie a chránia ju pred poškodením.

kardamom mlety

Kardamón odvápňuje obličky a pôsobí ako prevencia proti ich ochoreniam. Obsahuje látky podporujúce funkciu niektorých enzýmov, ktoré bojujú proti rakovine. Ochraňuje tráviacu sústavu pred rôznymi chorobami, nadúvaním a zabezpečuje jej správne fungovanie.

Zabraňuje prekysleniu organizmu, napríklad z laktózy v mliečnych výrobkoch. Kardamóm sa často pridáva do žuvačiek, pomáha proti zápachu z úst a podporuje celkové dentálne zdravie. Mnohé roky sa tradične používal na liečenie zápalov v ústnej dutine.

Je aj známym afrodiziakom, najmä pre mužov. Znižuje hladinu cukru v krvi a môže pomáhať s chudnutím. Pomáha bojovať proti anémii a podporuje imunitu. Tiež pravidelným oplachovaním vlasov tinktúrou s obsahom kardamónu posilňuje vlasy a napomáha ich regenerácii, sú po ňom jemné a lesklé. 

Kardamóm je vhodný na konzumáciu takmer pre všetkých, jeho odporúčaná denná dávka je 1 mocca lyžička, čo je približne ½ čajovej. Keďže sa jedná o drahšiu koreninu, asi málokto bude túto dennú dávku dodržiavať, avšak nebojte sa ním ozvláštniť svoje pokrmy a nápoje. Je taktiež zložkou obľúbenej zmesi korenia - garam masala, ktorú môžete využiť v rôznych exotických receptoch.