Voňavá škorica a jej účinky

Škorica. V kuchyni, najmä pri pečení, veľmi obľúbená korenina. Prináša nezameniteľný pocit tepla, domova a Vianoc, keď sa z rúry šíri jej charakteristická vôňa. Používa sa v mnohých koláčoch a sladkých pokrmoch, ale dodá niečo špeciálne aj nápojom – káve či čaju.

Vyrába sa z vnútornej kôry škoricovníka. Tenká ako papier sa odlupuje začerstva a hneď sa roluje do roliek. Tie sa potom pomaly sušia v tieni. Hnedočervené sfarbenie kôra získa pri sušení vďaka rastlinným enzýmom. V obchodoch škoricu nájdeme vo forme roliek, teda zvitkov, alebo mletú. Zvitky sú vhodné napríklad do čaju, ale dajú sa aj nastrúhať, a zväčša dlhšie vydržia. Mletá sa používa pri pečení a má výraznejšiu arómu.

Rozoznávajú sa dva typy škorice – cejlónska a čínska (cassia). Čínska je dostupnejšia, aj cenovo, nájdete ju najmä ako mletú. Neodporúča sa jej používať veľa kvôli vyššiemu obsahu kumarínu, koláč ňou radšej len trochu posypte. Cejlónska škorica, nazýva sa tiež pravá, sa vyskytuje hlavne vo forme zvitkov. Je menej nebezpečná ako čínska, ale aj tak to s ňou nepreháňajte, tiež obsahuje kumarín. Práve cejlónsku škoricu môžete nájsť u nás na e-shope.

 

cejlonská škorica

 

Kumarín je látka toxická pre pečeň a obličky obsiahnutá v škorici. Odporúčaná denná dávka škorice je pol až jedna čajová lyžička denne.
V takomto množstve má škorica dokonca mnoho zdravotných benefitov na naše telo. 
Do určitej miery ovplyvňuje činnosť metabolizmu,  vďaka antioxidantom má protizápalové účinky a bojuje proti voľným radikálom. Má hypoglykemický účinok, čiže znižuje hladinu cukru v krvi.
Podľa rôznych štúdií látky, ktoré obsahuje, pomáhajú pri Alzheimerovej chorobe blokovaním vznikajúcich usadenín v mozgu.  Je taktiež silným prírodným antibiotikom.

Škorica je teda skvelá nielen z hľadiska pôžitku a chuti, ale aj čo sa týka fyzického či psychického zdravia.  S jej množstvom to neprežeňte, pretože jej benefity môžu rýchlo byť nahradené nie tak priaznivými účinkami. Receptov, kde môžeme použiť škoricu je mnoho, napríklad v tekvicovej polievke ale aj vianočých medovníkoch