RECEPT: Vyskúšajte ajurvédsky yogi čaj

Poznáte v ajurvéde známu zmes na čaj nazývanú aj yogi masala? Je to zmes korenín, ktorá sa kombinuje s čiernym čajom a mliekom. Vďaka svojmu zloženiu dokáže zahriať celé naše telo, má antibakteriálne účinky a taktiež posilňuje imunitu. Dokáže pomôcť pri nachladnutí, kašľu, zápale a bolestiach hrdla. Bojuje proti únave a bolesti hlavy a podporuje činnosť mozgu. Tento čaj podporuje trávenie, vylučovanie a čistí krv. Šálka takéhoto čaju vás príjemne zrelaxuje a pôsobí aj ako mierne afrodiziakum. 

ajurveda - čaj

 

Škorica - dezinfikuje, bojuje s prechladnutím a reguluje krvný tlak aj hladinu cukru v krvi.

 

Kardamom - podporuje trávenie, pomáha pri liečbe dýchacích ťažkostí a zmierňuje zápal

 

Zázvor - zahreje organizmus, má antibakteriálne a antivírusové účinky

 

Klinčeky - tlmia bolesť a pôsobia proti hubám, baktériám a vírusom, osviežujú dych

 

Čierne korenie - uvoľňuje nadúvanie a má močopudné vlastnosti, podporuje metabolizmus, zohrieva telo a znižuje teplotu

 

Potrebujeme

1 ks celej škorice (ak sú to menšie kúsky, tak 2-3) / alebo pol čajovej lyžičky mletej
6 tenkých plátkov celého zázvoru / alebo pol čajovej lyžičky sušeného zázvoru

6 celých klinčekov

4 celé semienka kardamonu / alebo ¼ čajovej lyžičky mletého

2 celé čierne korenia / ¼ mletého čierneho korenia

2 čajové lyžičky čierneho čaju

 

Všetky koreniny (okrem čaju) zalejeme zhruba 0,5 litrom vody a varíme cca 5 minút. Ak chceme, môžeme pridať 3 dcl mlieka, znova privedieme k varu. Potom pridáme čaj a necháme zhruba 5 minút lúhovať. Následne čaj prelejeme cez sitko a podávame sladený medom alebo cukrom. Dobrú chuť!